tiistai 9. joulukuuta 2014

Luukku 9: Puolukkamarenkipiirakka


Tässä piirakassa yhdistyy ihanasta raikas puolukka ja makea marenki. Täytteen voi tehdä myös esim. karpaloista tai muista happamista marjoista. Piirakka on vähän samantyylinen kuin lemon merengue pie. Pohjalle voisi levittää myös hieman kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa, kuten esim. banoffee-piirakassa. Mutta minusta tämä on tällaisenaan juuri hyvä.

10-12 palaa

Pohja:
200g digestive-keksejä tai piparkakkuja
75g voita

Täyte:
6dl puolukoita
1,5dl sokeria
120g huoneenlämpöistä voita
3rkl maizenaa
3 keltuaista

Marenki:
3 valkuaista
2dl sokeria
0,75dl vettä
1rkl vanilja-aromia tai vanilja bean paste tahnaa

Pohja:
Hienonna keksit tehosekoittimessa. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Painele seos 24-26cm piirakkavuokaan. Laita jääkaappiin.

Täyte:
Soseuta puolukat, jolloin pitäisi saada noin 3dl puolukkasurvosta.
Laita kattilaan puolukkasurvos, sokeri, keltuaiset ja maizena. Keitä kunnes seos pulpahtaa. Kun seos on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, sekoita sekaan voi sähkövatkaimella vaahdottaen.
Mikäli on kiire, voi voin sulattaa muiden aineiden kanssa kattilassa, mutta tällöin täytteestä ei tule yhtä ilmavaa. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 2h. Mielellän yön yli.

Marenki:
Marenki kannattaa valmistaa tarjoilupäivänä, mutta säilyy se jääkaapissakin ihan hyvänä.
Vaahdota valkuaiset. Laita sokeri ja vesi kattilaan. Lämmitä seosta, kunnes se on 124 asteista. Kaada sokeriseos valkuaisten joukkoon ja sekoita täydellä nopeudella, kunnes seos jäähtyy kädenlämpöiseksi. Tätä on paras testata metallista kulhoa tunnustelemalla. Lisää lopuksi vielä vanilja.


Laita marenki pussiin, leikkaa kulma auki ja pursottele piirakan päälle pieniä huippuja. Marengin voi myös lusikoida piirakan päälle. Itse käytin pursotinpussia ilman tyllaa. Marengin voi myös paahtaa butaanipolttimella, mutta minusta tämä on kivan lumisen näköinen näin.


Piirakkahan ois ihan hieno näinkin! Jos marenkia jää yli, voi siitä tehdä esim. jouluisia suklaapusuja.


Täyte on periaatteessa lingonberry curd tahnaa. Jos sitä jää yli, kannattaa se purkittaa jääkaappiin ja käyttää esim. täytekakun tai konvehtien täytteeksi. Cranberry curd tahnan ohje löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti