maanantai 1. joulukuuta 2014

Luukku 1: Luumubostonkakku


Tästä se vuoden 2014 joulukalenteri sitten starttaa. 

Bostonkakkuja näkee paljon joululeivonnaisten joukossa ja ajattelin kokeilla miltä maistuukaan luumuhillolla täytetty bostonkakku. Voin näin jälkeen päin todetta että hirmu hyvää oli! Jos tavalliset korvapuustit alkavat tympiä, niin kannattaa ehdottomasti testata tätä.

Ohjeesta tulee kaksi kakkua.

2x20cm vuoka

2,5dl maitoa
25g (puoli palaa) hiivaa
1dl sokeria
ripaus suolaa
1tl kardemummaa
n. 8dl vehnäjauhoja
100g leivontamargariinia sulana

Täyte:
½prk luumuhilloa
2-3tl kanelia

Voiteluun:
1 kananmuna

Lämmitä maito 37 asteiseksi. Liota hiiva siihen. Lisää sokeri, suola ja kardemumma. Lisää puolet jauhoista ja vatkaa taikinaa voimakkaasti. Lisää sula rasva ja loput jauhoista. Varo lisäämästä jauhoja liikaa. Lisää ensin vaikka yksi desi kerrallaan. Taikina saa olla melko lötköä aluksi (mutta kuitenkin pitää muotonsa), jotta se jaksaa kohota ja paistua meheväksi. Anna taikinan kohota liinan alla 30-60min.

Voitele vuoat ja laita leivinpaperin palanen vuokien pohjalle. Kauli taikinasta vuokien pohjille pyöreät palat. Kauli lopputaikinasta kaksi noin 30x40cm suorakaiteenmuotoista levyä ja sivele niiden päälle luumuhilloa. Ripottele vielä kanelia päälle. Rullaa levy varoen ja palottele se 7-8 osaan. Nosta palaset vuokaan. Tee saman toisen taikinapötkön kanssa. Anna kakkujen kohota vielä liinan alla  n.30min. 

Voitele kakut kananmunalla ja paista 200 asteessa 30-40min. Mikäli pinta alkaa tummua kovasti, laita kakkujen päälle pala leivinpaperia, jolloin pinta ei ota niin herkästi väriä. Bostonkakku jää helposti keskeltä raa'aksi. Kannattaa malttaa antaa niiden olla uunissa ainakin tuo 30min. Itse pidin ehkä maksimissaan 35min ja kakut paistuivat juuri ja juuri kypsiksi. Riippuu tietty paljon uunista. En käyttänyt kiertoilmaa tällä kertaa.


Ylimääräiset kierteet voi paistaa esim. muffinssivuoissa.


 Kakku sopii hyvin myös lahjaksi tai tuomisiksi kavereille ja sukulaisille.

 Perus korvapuustiohjekin löytyy täältä. Kakkua kannattaa säilyttää jääkaapissa kelmuun käärittynä tai kuvun alla ettei se vain pääse kuivahtamaan. Kakun voi myös pakastaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti