tiistai 11. marraskuuta 2014

Piparitaikina ja pikeeri


Itse tehty piparitaikina voittaa kaupan valmistaikinat mennen tullen. Tässä resepti, jota yleensä käytän. Piparitaikina on mielestäni kohtuu helppo ja nopea valmistaa. Kannattaa tehdä taikina itse, jos mitenkään mahdollista. Piparikoristeet ja -talot teen yleensä valmistaikinasta, jos tuntuu että ne jäävät mahdollisesti syömättä.
 
Piparitaikina
 
1,5dl siirappia
200g sokeria
250g margariinia
1tl jauhettua inkivääriä
2tl kanelia
2tl jauhettua neilikkaa
1tl jauhettua kardemummaa
1tl pomeranssin kuorta
2munaa
ripaus suolaa
2tl ruokasoodaa
500g vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi, sokeri, voi ja mausteet kattilassa. Älä keitä. Kaada seos kulhoon ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää munat. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu sooda. Vaivaa taikina tasaiseksi.

Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin useammaksi tunniksi. Taikina jähmettyy kylmässä. Jos taikinan jättää kulhoon, jämähtää se sinne melko tiukasti kiinni. Taikina on seuraavana päivänä heti valmis leivottavaksi. Käytä kaulimisapuna reilusti vehnäjauhoja.

Pipareita paistetaan 200asteisessa uunissa 5-8min riippuen keksien koosta.
Gluteenittomien pipareiden ohje löytyy täältä.


 
Pikeeri
 
Pikeerillä saa erittäin kauniita ja tarkkoja pursotuksia etenkin kekseihin/pipareihin, mutta käy se myös kakkujen päälle. Pikeeristä tulee extravalkoista, mutta sitä voi helposti värjätä esim. pastaväreillä. Nestemäisillä väreillä tulee melko hentoja sävyjä ja ne lisäksi pilaavat usein pikeerin koostumuksen, joten en yleensä käytä niitä.

Tällä reseptillä tulee yleensä tarpeeksi pikeeriä pikkuleipien koristeluun. Piparitaloa tehdessä tarvitaan usein tuplamäärä. Varsinkin jos maalaa seiniä tai kattoa löysemmällä pikeerillä. Muumitaloa tehdessä menee vähintään yksi satsi kiinteää pikeeriä ja 1-2satsia löysää, jos maalaa seinät ja katon.
 
1 valkuainen
1 ½ - 4 dl tomusokeria
3 tippaa sitruunamehua/tiivistettä tai etikkaa
 
1. Vatkaa valkuaista ja noin 1 dl tomusokeria sähkövatkaimella, kunnes seos on selkeän valkoista. Vatkata voi parikin minuuttia, mutta kannattaa varoa ettei vatkaa kuitenkaan liikaa ettei seokseen tule paljon ilmakuplia.

2. Sekoita joukkoon sitruunamehu/etikka ja loput tomusokerista. Sitruunamehu nopeuttaa pikeerin kuivumista.

3. Jatka vatkaamista hetken aikaa. Tomusokeria voi lisätä tarvittaessa, kunnes koostumus on oikea.
Pursotuksia varten pikeeri saa olla jämäkkää, jolloin tomusokeria menee usein 3-4dl. Laajoille pinnoille levitystä varten tomusokeria menee noin 1,5-2dl.

Pursotuksiin käytän yleensä ½ mm kokoista pyöreää tyllaa, koska sillä saa tarkimman jäljen. 1mm käy myös. Löysää pikeeriä levittäessä käytän usein jotain laakeampaa tyllaa, kuten ruusu- tai korityllaa, mutta myös pyöreä tylla käy. Useimmiten kuitenkin laitan pikeerin pieneen pussiin ja leikkaan kulman auki, koska laajalle alueelle levitettävää pikeeriä ei tarvitse niin tarkkaan asetella. Yksityiskohtia tehdessä (esim. reunoille levitys) voi hyödyntää esim. cocktailtikkua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti